On hyvä olla kriittinen sen suhteen, mitä medialla on tarjottavanaan. Parhaimmillaan median välittämät asiat voivat nostaa miljoonien ihmisten tietoisuutta tai vastaavasti turruttaa tyhjänpäiväisyyteen. Paljon on vastaanottajastakin kiinni. Haluan tuoda esiin pari tv-sarjaa, jotka ovat mielestäni tuoneet kauniilla ja opettavaisella tavalla esille henkimaailman imiöitä. Ei enää niin tuoreessa muistissa on tietysti hyvin toteutettu Piiri, jolle ei valitettavasti ilmaantunut jatkoa. Pompin kylläkin ilosta, kun menneenä syystalvena Iltasanomat esitti filmatun ja hyvin informatiivisen, laadukkaan Selitystä vailla -sarjan suomalaisista kohteista, joissa "kummittelee"/tapahtuu yliluonnollisia mm. Vanajanlinnassa, Aleksanterin teatterissa ja Sinisessä huvilassa. Sattuikos muuten kukaan käymään Helsingissä Yö-näyttelyssä Sederholmin talossa, silloin kun näyttely vielä oli pystyssä vuosina 2009-2010? Minä (siis siht.) kävin ja tottakai näyttelyn yöteemaan sisältyi kotimaisia klassisia kummitustarinoita! Lisää tällaisia näyttelyitä, kiitos. :)

Sanotaan, että Skotlannissa eri maailmoja/tasoja erottava verho on hyvin ohut. Tämän pääsee todistamaan katselemalla Most Haunted eli Riivatut talot -sarjaa. Brittiläinen sarja jakaa mielipiteitä, ja itsekin olen sitä mieltä, että sarjassa on esiintynyt bluffia, mutta toisaalta se on ollut erittäin opettavainen ainakin minulle, varsinkin sen jälkeen kun meedio/astrologi David Wells astui kuvioihin mukaan. Alkuperäisen ja kiistellyn meedion Derek Acorahin karisma ja luomansa uniikki ilmapiiri sai minut kuitenkin alunperin koukkuun tähän sarjaan. Kun Wells saapui sarjaan, alettiin sarjassa enemmän tehdä asioita henkien auttamiseksi ja saattamiseksi valoon. Wellsin tarkkaa ja sydämellistä työskentelyä oli osaltaan ilo seurata. Mielenkiintoinen hahmo oli historioitsija Richard Felix, joka on myös perehtynyt maan voimalinjoihin ym. paranormaaliin sisältöön historiantuntemuksensa lisäksi. Sarjassa myös aina ilmoitettiin, mikä kuunvaihe on meneillään tutkimusten ajan. Täydenkuun aikaanhan energiat ovat yleensä voimakkaimmillaan. Tulisipa tällekin sarjalle laadukasta jatkoa myös Suomen televisiossa, itse on nimittäin tullut katsottua netistä saatavilla olevat jaksot varmaan noin kolmeen kertaan läpi, mikä alkaa jo vaihteeksi olla tarpeeksi... :)

No täytyyhän tähän loppuun vielä mainita, että Most Haunted -sarja toimi alustavana henkilökohtaisena oppimateriaalina senkin takia, että olen kerran elämässäni tähän mennessä saanut kokea eksyneen hengen kummittelun. Asustelin silloin Kauhavalla ja jonkin aikaa asuntoni ulkopuolella liikkui nuoren juoksijamiehen henki. Hän jopa koputti ikkunaani ja kerran näyttäytyi minulle fyysisessä hahmossa. Pysyi kyllä onneksi ihan seinien ulkopuolella. Kuulin monesti, kun hänen askeleensa ilmaantuivat eetteriin ikäänkuin hiekkaisella alustalla. Kun satoi lumi, äänet edelleen kuuluivat, mutta jälkiä ei maassa tokikaan näkynyt... Lisäksi hän paukutteli yöllä ikäänkuin auton tai ovien pintaa vasten, mutta aamulla missään ei näkynyt naarmuakaan. Hän myös näkyi ulkona  valoilmiöiden muodossa, ja näitä valoilmiöitä olivat naapuritkin huomanneet, mutta muuten eivät naapurit juuri tainneet uskoa, että ihka oikea kummitus oli tienoolla, vaikka yritin heille hienovaraisesti vihjata. Aistin muutokset asunnon ilmapiirissä, kun henki oli lähellä sekä klassisen dramaattisen lämpötilan laskun siellä suunnalla asuntoa (lähellä ikkunoita tässä tapauksessa) missä tämä henki liikuksi. Most Haunted -sarja on saanut ihan erityisen merkityksen, koska olen itse kokenut vastaavaa, mistä sarjassa kerrotaan. Selitystä vaille ei silti tosin tämä minun tapaukseni jäänyt, koska pyysin itse vielä meediolta varmistuksen, että eihän tämä nyt varmasti ollutkaan minun mielikuvitustani. Ja ei se ollut. Hengellä ei kuulemma ollut spesifisti minulle asiaa, hän oli vain eksynyt ja luultavasti löytäisi tiensä takaisin polulleen valoon. Hän ehti poistua eetteristä vielä kun asuin silloisessa asunnossa, eikä tullut ainakaan aikanani takaisin. Jälkeenpäin voin vain kiittää tästä kaikki klassiset kummitushavainnon kriteerit täyttäneestä kokemuksesta. Aluksi ilmiö kyllä pelotti asioista tietämätöntä aika lailla, ja saattaisivatpa "kummitukset" hieman toki housun puntteja vipisyttää jatkossakin, vaikka nyt ymmärtääkin paremmin, mistä tämän kaltaisissa paranormaaleissa ilmiöissä on kysymys. :)

Ollaan seuralaiset kuulolla kummitusasioissa, jos aihe kiinnostaa! Löytäisimmekö Kuopiosta kohteita? Kiinnostuneet ottakaa toki yhteyttä, josko saisimme jonkinlaisen yhteistyötutkimuskuvion asian tiimoilta aikaiseksi.